Home » Duurzaam »

Eerlijke kerstkaarten

Het winterseizoen is weer aangebroken. De feestdagen staan al weer bijna voor de deur. Tijd dus om kaarten in huis te halen, want je wilt al je vrienden en familie natuurlijk alle goeds toewensen. In de winkels zijn kerstkaarten in alle soorten en maten te krijgen. Meestal zijn ze al in begin november te krijgen. Niks makkelijker dan naar de winkel te gaan en ze alvast in huis te halen. Maar waarom zou je niet meer halen uit het sturen van je kerstkaarten?

Dit kan met fair trade kaarten. Deze kaarten geven je feestdagen een extra feestelijk tintje. Met fair trade wordt bedoeld dat de kaarten onder eerlijke arbeidsomstandigheden zijn gemaakt. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van kinderarbeid en krijgen de arbeiders een eerlijk loon. Amnesty International is een organisatie die dit streven ondersteunt. Amnesty verkoopt mooie kerstkaarten waarvan de opbrengst ten goede komt aan het werk van de organisatie.

In veel ontwikkelingslanden zijn projecten in gang gezet om mensen een steuntje in de rug te geven. Maar tegenwoordig zijn veel projecten zo opgezet dat de mensen uit deze landen ook iets terug geven. Soms is dit bijvoorbeeld kaarten maken. Het achterliggende doel van de verkoop van deze kaarten kan divers zijn. Sommige projecten zijn ter bevordering van vrouwenemancipatie in ontwikkelingslanden of ter verbetering van de situatie van straatkinderen. Een ander project is Fairmail. De organisatie leidt kansarme Peruaanse tieners op tot fotografen. Zij maken de leukste foto’s van alledaagse dingen. De winst van de verkoop van de kaarten wordt voor de helft weer geïnvesteerd in het onderwijs.

Dit zijn maar een handvol ideeën waarmee je met je kerstkaart ook een ander iets goeds kan toewensen. Kijk dus verder en investeer in een eerlijke kerstkaart.

Tags:

 

Reacties zijn gesloten.