Home » Duurzaam »

Eerste collectieve zonnepark Solar Green Point gerealiseerd

zonnepanelen parkSolar Green Point heeft op het dak van de Haagse Caballerofabriek een eerste collectief zonnepark van 1000 zonnepanelen aangelegd. Het project is gefinancierd door deelnemende huishoudens en bedrijven in samenwerking met Eneco. Hierdoor hebben leden van de coöperatie op eenvoudige wijze groene elektriciteit produceren en dat levert dan weer kostenvoordelen op bij de energienota.

Het concept van Solar Green Point is helder. Een groep mensen investeert in een coöperatieve zonnestroomcentrale. Iedereen legt geld in voor één of meerdere zonnepanelen. Als de centrale eenmaal draait, verrekent de energieleverancier de opgewekte energie per zonnepaneel met de energie die de aandeelhouder verbruikt. Dit leidt dan weer tot een lagere energierekening. Op 20 maart van dit jaar leverde het zonnepark van Solar Green Point de eerste groene zonnestroom en dat is uniek. Normaal gesproken wordt deze stroom namelijk door energiebedrijven opgewekt.

Eneco neemt in dit geval de stroom die wordt geproduceerd door de zonnepanelen volledig af en voegt deze toe aan het eigen elektriciteitsnet. Ieder jaar keert Eneco vervolgens de opbrengst van de panelen uit aan de deelnemers in de coöperatie. Wil jij ook zonnestroom gaan opwekken maar is er geen coöperatie in de buurt? Dan kun je ervoor kiezen zonnepanelen op je dak te plaatsen, ook daarbij helpt Eneco je.

Door het idee van Solar Green Point hebben mensen geen omkijken naar zonnepanelen op hun dak. Het ontneemt de deelnemer als het ware de nadelen van zonnestroom, maar houdt ondertussen wel alle voordelen overeind. En de investering valt niet weg bij een eventuele verhuizing, want jouw eigen zonnestroom verhuist gewoon mee. Daarnaast draagt het bij aan een verlaging van de CO2-uitstoot en minder gebruik van fossiele brandstoffen en kernenergie, wat dan weer goed is voor de duurzaamheid.

Tags: , ,

 

Reacties zijn gesloten.