Home »

Over MHA

Eerlijke handel

In veel ontwikkelingslanden worden kwalitatief goede grondstoffen en producten verbouwd en geproduceerd. Doordat de boeren vaak een klein stuk grond hebben en er veel handwerk komt kijken bij het verbouwen van de gewassen, ligt de kostprijs van deze producten vaak hoger dan de producten van westerse boeren. Op de wereldmarkt raken deze kleine boeren hun producten dan ook nauwelijks kwijt, de concurrentie is veel te groot. Om deze boeren een eerlijke kans te geven is de FLO (Fairtradae Labelling Organization) in het leven geroepen. Deze internationale organisatie bepaalt de richtlijnen waaraan producenten moeten voldoen om voor een keurmerk in aanmerking te komen. Het FLO-cert zorgt voor de certificering en controle van organisaties die zich willen aansluiten.

Keurmerken

In de wereld van keurmerken is tegenwoordig door de bomen het bos bijna niet meer te zien. Voor bijna ieder soort product: biologisch, bewust leven, welzijn van dieren, dierproefvrij bestaat wel een logo. Ook Fairtrade producten hebben een logo, maar dit logo is wel internationaal overal hetzelfde. Het is daardoor heel duidelijk herkenbaar. Wil je toch meer informatie en wil je op de hoogte blijven van nieuwtjes en tips, dan kun je op deze site terecht. Je vindt hier informatie en nieuwsberichten over eerlijke handel en duurzaamheid.

Stichting Max Havelaar

In Nederland wordt Fairtrade uitgedragen door de Stichting Max Havelaar. Deze organisatie was de eerste die het initiatief nam om producten van boeren uit ontwikkelingslanden voor een eerlijke prijs te gaan in- en verkopen. Zij reguleert de marketing en het beleid voor de Nederlandse markt. In Nederland wordt het internationale logo gebruikt met toevoeging van de naam Max Havelaar. De stichting Max Havelaar moet overigens niet verward worden met de Max Havelaar Academie. Deze academie houdt zich bezig met het organiseren van literaire projecten voor scholieren en studenten en wordt geleid door een werkgroep van het Multatuli Genootschap.

 

0 Comments

 

You can be the first one to leave a comment.

 

Laat een reactie achter