Home » Duurzaam »

Wat heeft je kopje koffie met het milieu te maken?

koffie-apparaatAls je aan de combinatie koffie en energie denkt, is de oppeppende werking van een vers kopje koffie in de ochtend wellicht niet het eerste dat je te binnen schiet. Toch willen we even stilstaan bij de energie die er voor nodig is om een kopje koffie tot stand te laten komen. Verse koffie is simpelweg één van onze voornaamste dagelijkse behoeftes en die nemen we vaak voor lief. Laten we stellen dat dit op de schaal van wereldmilieuproblematiek enkel een druppel op een hete plaat is, maar voor ieder die milieubewust in het leven staat toch een interessant onderwerp is om eens naar te kijken.

Energieverbruik in huis

Van de wasmachine tot de koelkast en van de televisie tot de computer, ons huis staat vol met apparaten die een beroep doen op elektriciteit en daarmee dus energie. Ook het koffiezetapparaat is er daar één van, die in sommige huishoudens grote delen van de dag aanstaat. Hoewel het niet de grootste energieverbruiker in huis is, kan er wel degelijk beduidend op het energieverbruik van een koffiezetapparaat worden bespaard. Gemiddeld kost het gebruik hiervan zo’n € 16,- per jaar, maar door de koffie na het zetten direct in een thermosfles te bewaren en het apparaat uit te zetten, kun je daar toch een aantal euro’s op besparen. Dat is per euro meer dan 6 procent!

Verder zit er weinig verschil in het energieverbruik van een filterapparaat en een koffiepad-apparaat. Ook zijn er door het relatief lage energieverbruik geen energielabels voor koffiezetapparaten, al zouden deze net als op huizen niet misstaan – al is het enkel voor de milieubewustwording. Vaak wordt er bij de aankoop van huishoudapparatuur geen of weinig aandacht geschonken aan het energieverbruik.

Eerlijke koffie is ook duurzaam

Door te kiezen voor eerlijke koffie kun je ook bijdragen aan een beter milieu. Eerlijke koffie is er namelijk niet alleen op gericht om de boeren die de koffie verbouwen goed te belonen. Er wordt daarbij juist ook geïnvesteerd in duurzame productiemethodes. Op die manier kan de boer een goed bestaan opbouwen, maar wordt er ook op gelet dat dit op een manier gebeurt die zo min mogelijk impact heeft op het milieu. Een keuze voor eerlijke koffie is dus niet alleen goed voor de koffieboeren, maar eigenlijk ook voor het milieu en uiteindelijk dus jezelf.

Koffie op kantoor

Ook op kantoor worden er een flink aantal kopjes per dag weggetikt. Ook is het op een kantoor niet ongebruikelijk dat er plastic bekertjes worden gebruikt i.p.v. kopjes. Op jaarbasis verbruiken we wel zo’n 2,3 miljard bekertjes! Toch hoeft dit niet te betekenen dat het gebruik van een kopje per definitie duurzamer is. Vaak zorgt het afspoelen van kopjes en bekers, naast het wassen in een vaatwasser, er voor dat het gebruik van plastic bekertjes toch zorgt voor een betere oplossing. Wanneer alle kopjes hoogstens 1 keer per dag gewassen worden in een energiezuinige vaatwasser ben je beter uit met het gebruik van kopjes.

Tags: , , ,

 

Reacties zijn gesloten.