Home »

Wat is eerlijk?

Er wordt steeds gesproken over eerlijk, maar wat is dat nu precies, eerlijk handelen? Het principe van eerlijke handel houdt in, dat kleine boeren uit ontwikkelingslanden hun grondstoffen en producten via een gecontroleerde lijn kunnen aanbieden, waarbij zij de garantie van een eerlijke prijs krijgen. Op die manier kunnen zij in eigen onderhoud voorzien en zijn zij niet (meer) afhankelijk van geldstromen uit ontwikkelingsprojecten.

Eisen stichting Max Havelaar

De stichting Max Havelaar hanteert de regels van de FLO voor producten die het Max Havelaar dragen:

Een eerlijke minimumprijs. Dit houdt in dat de boerenorganisaties die aangesloten zijn bij de Fairtrade organisatie altijd een minimumprijs voor hun product ontvangen, ook al dalen de wereldprijzen onder dit minimum. Op die manier lopen de boeren geen risico hun producten onder kostprijs te verkopen.

  • Extra toelage bovenop de wereldprijs. Deze toelage kan gebruikt worden door de boeren organisaties voor lokale projecten die bijdragen aan het welzijn van de gemeenschap.
  • Voorfina
    nciering. Boerenorganisaties kunnen desgewenst een voorschot van 60% bij het begin van de oogst ontvangen. Zo kunnen zij boeren direct contant uitbetalen. Dit voorkomt dat de boeren hun goederen moeten verkopen aan tussenhandelaren met te lage prijzen die contant betalen.
  • Duurzame, langdurige samenwerking. Deelname aan het Fairtrade project houdt in dat organisaties een samenwerking voor langere tijd aangaan. Boeren zijn op die manier gegarandeerd van een structurele afname van hun producten.

Controle

Om de consument te kunnen garanderen dat zij een Fairtrade product kopen, moeten boerenorganisaties en in- en verkopers gecontroleerd worden. Alle aangesloten organisaties worden gemiddeld één keer per jaar gecontroleerd. De boeren worden gecontroleerd door medewerkers die woonachtig zijn in het betreffende land. Zowel de productie als de boekhouding worden hierbij gecontroleerd. Inkopers en verkopers dienen alles ook goed schriftelijk vast te leggen, hun boekhouding en administratie wordt steekproefsgewijs gecontroleerd.

Keurmerk

Grondstoffen en producten die geheel volgens de voorwaarden worden geproduceerd en verhandeld, ontvangen van FLO-cert (Fairtrade labelling Organization – certification) het Fairtrade keurmerk. Ieder land gebruikt hiervoor dezelfde afbeelding. Consumenten kunnen op die manier zowel in hun eigen land als in het buitenland de eerlijke producten makkelijke herkennen.

 

 

0 Comments

 

You can be the first one to leave a comment.

 

Laat een reactie achter