Home »

Wat is Max Havelaar

Koffieboer uit Mexico

De stichting Max Havelaar werd opgericht naar aanleiding van een oproep van koffieboeren in Mexico. Zij vroegen of ze in plaats van ontwikkelingshulp niet beter een eerlijke prijs voor hun koffiebonen konden krijgen. Op die manier zouden zij in eigen onderhoud kunnen voorzien en niet afhankelijk zijn van ontwikkelingshulp, ze zouden mee kunnen doen op de wereldmarkt.

Prins Claus

Het initiatief werd uitgewerkt en resulteerde in de oprichting van de Stichting Max Havelaar. Het eerste eerlijke pak koffie werd in 1988 aangeboden aan Prins Claus. De naam voor de stichting werd ontleend aan het boek “Max Havelaar of de koffieveilingen der Nederlandse Handelmaatschappij” van Multatuli (Eduard Douwes Dekker), die de sociale misstanden in de koffieteelt in Nederlands-Indië aan de kaak stelde. Na de oprichting van de stichting gingen de ontwikkelingen zeer snel.

Internationaal initiatief

Het idee werd internationaal goed ontvangen en meerdere landen sloten zich aan bij de internationale stichting LFO. Inmiddels zijn meer dan 20 landen aangesloten bij deze organisatie. De stichting probeert de internationale handel te verhandelen, op zo’n manier dat boeren in ontwikkelingslanden evenveel kans hebben om hun producten te verkopen. De producten en handelslijnen die onder het Fairtrade keurmerk vallen, worden regelmatig gecontroleerd door de onafhankelijke organisatie LFO-cert. Op die manier zijn de handelslijnen helder en transparant en wordt de eerlijkheid gewaarborgd voor de consumenten die deze producten aanschaffen.

Keurmerk

Alle landen gebruiken hetzelfde logo, maar de naam voor het keurmerk verschilt per land. Het keurmerk is niet alleen bestemd voor koffie, maar voor alle grondstoffen en producten die op een eerlijke manier verbouwd en geproduceerd worden en voor een eerlijke prijs verhandeld worden. Inmiddels zijn in de Nederlandse supermarkten al heel veel soorten producten zoals chocolade, fruit, thee, wijn, rijst en bloemen verkrijgbaar. Er wordt gewerkt om dit assortiment te blijven uitbreiden. Internationaal zijn deze producten bekend onder de naam Fairtrade wat letterlijk eerlijke handel betekent.

0 Comments

 

You can be the first one to leave a comment.

 

Laat een reactie achter